1994

Hesselholt Skov

En tur helt i skoven. Dette må være den rette betegnelse for oktoberturen til Hesselholt Skov. Helge havde lovet turudvalget, at han havde fundet nogle nye veje gennem denne del af Rold Skov, hvor vi aldrig havde færdedes før, og dette skulle også vise sig at blive tilfældet. Turen skulle udgå fra Grøndalen, hvor vi har haft vort mødested flere gange tidligere. Stedet havde dog ikke helt samme udseende, som det plejer, idet statsskoven har indrettet en dejlig bålplads med ikke mindre end fire ildsteder. Heraf det ene med en permanent grillrist til fri afbenyttelse.

Vejret var desværre ikke alt for godt fra morgenstunden, men de 71 deltagere, som mødte op, fik en belønning af vejrguderne, idet den tætte regn ophørte fuldstændigt inden vi kom afsted. På vejen mod turens første etape passerer vi skovløberstedet Klodholm. Denne skal nemlig foregå i Sønderskov, der har dette navn som følge af dens beliggenhed i forhold til Rebild by. Helge havde lavet en rundtur i dette terræn, så det næsten var umuligt for deltagerne at tage ”landkending” på noget tidspunkt.

Vi kommer forbi et sted hvor man var ved at retablere en gammel mose, inden vi ender nede ved den store gravhøj fra yngre stenalder. Denne beviser, at der ikke altid har været skov på stedet, faktisk har det åbne land gået 300 meter længere mod syd, inden vi når frem til den oprindelige skov, som aldrig har været ryddet bort.

Den næste rundtur foregår derefter i Hesselholt Skov. Også dette navn har sin betydning, idet Hessel kommer af hassel, mens holt kan sammenlignes med det tyske ord holz, som er navnet for træ, anvendt som materiale. Altså skoven med hasseltræer.

Det sydligste punkt på turen, er nede ved kæmpegranerne, der har en størrelse på op til 44 meters højde. Efter stormfaldet i `81 er det skovens største træer, og disse vises derfor altid frem, hvis der er fremmede forstfolk på besøg.

Også tilbageturen gennem Hesselholt- og Sønderskov blev noget af et terrænløb. Det var faktisk lidt af et kunststykke, som Helge udførte, ved at han kunne føre holdet gennem nogle så forholdsvis kendte skovparter som disse, uden at folk faktisk havde nogen anelse om hvor de befandt sig. Vi kunne bagefter i sandhed sige, at vi havde været på skovtur. Vi fik prøvet det hele, turen gik nemlig gennem både hegn og krat, snart i lysninger og snart i tykninger, og for det meste, både op ad bakke og ned ad bakke igen.

Først da vi atter gik forbi Klodholm, var alle sikre på, at Helge vidste hvad han gjorde. Og så skulle han endda forsøge sig med sit gamle nummer, om at vi skulle have truffet nogen, som vi havde en aftale med, men som det nu var for sent at møde, fordi han desværre havde tabt orienteringen.

Noget helt andet er, at folk alligevel fik sig en overraskelse, for lidt længere nede af vejen mod Stendalen hvor vi skulle holde pause, holdt Marianne klar med sin ”liquid transportable”. Det plejer nemlig at være på novemberturen vi bliver trakteret med varm gløgg, men af praktiske grunde havde vi flyttet dette til nu, samt havde ændret drikken til en dejlig rødvinstoddy.

Da vort mødested lå på en bålplads, havde vi arrangeret det sådan, at vi ville tænde bålet op, således at de som ønskede det, kunne hygge sig efter turen med en tår kaffe, eller måske en ristet pølse over en sagte ild.

Preben Skov og fmd. tog derfor med Marianne tilbage til bålpladsen, for at få blus på det lidt fugtige brænde, mens Helge førte holdet videre mod Stendalen, og derfra op på kulsvierpladsen, hvor Kulsvier-Soren holdt til i gamle dage.

Helge fortalte om hvorledes det tog tre søvnløse døgn at fyre en mile op, og da man nu var på stedet, var det også nærliggende at fortælle historien om Blære-Else og manden, som kom ridende op til Sct. Peter.

Marianne havde generøst efterladt resten af toddyen ved ildstedet, så da holdet nåede frem, var der både varme til pølserne og varme på gryden. Dette bevirkede da også at hyggen bredte sig mellem de mange, der tog mod tilbuddet om at blive og nyde samværet en tid endnu. Her imellem var der endda flere, som også fik termoen fyldt op med varm toddy til hjemlig hygge. At Knud så med et glimt i øjet foreslog, at man da altid kunne fortynde den med lidt brændevin, må stå for hans egen regning. Den samme Knud var i øvrigt, sammen med fru Hanne, netop blevet bedsteforældre, hvilket vist nok ikke undgik nogens opmærksomhed, idet han mere end villigt fremviste ”Farfars Pralebog” for alle.

Alt i alt blev det en herlig tur, som kom til at forløbe langt bedre end ventet, netop fordi vejrguderne viste sig fra den nådige side. Vi er jo nødt til at indrømme, at vi er en smule afhængige af dem. Ikke alt kan klares med den rigtige påklædning.