1994
Aftentur med bålmad
Succesen var hjemme da Rold Skovs Venner inviterede på aftentur, samt tilhørende fællesspisning af medbragt bålmad søndag den 15. maj. Der mødte nemlig ikke mindre end 122 deltagere op på den nye bålplads oppe i bøgeskoven ved Mosskov-pavillonen.
For at sikre os, at bålpladsen ikke var optaget af andre, var der flere udvalgsmedlemmer, som allerede ankom i løbet af eftermiddagen, her iblandt Helge, som var ude at inspicere skoven på sin cykel. Ligeledes skulle vi tage imod de drikkevarer, som vores fælles kasse havde påtaget sig at sponsere.
Ved syttentiden startede vi så en forholdsvis kort travetur, som i første omgang gik op til ”Den nedstyrtede flyvers plads”. Navnet er blot et falsum, der er aldrig styrtet en flyver ned her, men der har engang været anbragt én som et led i en spejderøvelse.
Herfra gik vi ned på pladsen foran pavillonen hvor Helge fortalte om indvielsen af banestrækningen mellem Randers og Aalborg i 1869. Mellem de prominente gæster var der bl.a. Kong Chr. IX og Dr. Louise, samt den senere konseilpræsident Estrup med i toget.
Ovre ved Økssøen gik vi mod nord og hen under de store Rold Skov-bøge, hvorfra der, ifølge overleveringen, skulle gå en undersøisk vej tværs over søen. Mogens Nielsen, som netop er her fra egnen, fortalte, at det også siges, at der går en på den anden led. I øvrigt et turen omkring søen målt op til nøjagtigt 2.777 meter.
Vi drejer atter fra søen mod øst, og da Helge gerne vil gå bagest, lader han fmd. bestemme ruten. Da denne gerne vil have Helge til at fortælle, herunder ikke mindst for vore nyeste medlemmer, om skovens liv og virke, vælger vi at gå under banen op til Klænghuset. Dette er bygget i 1949, og bruges til at slå frø af indsamlede kogler. Vi står umiddelbart neden for Mosskovgaard, hvor der har boet så mange markante skovridere, og én af disse var den navnkundige Forstråd Hansen. Vi husker, at det var ham, som red på islænderhesten, der ligger begravet under Forstrådens Gran ovre på den anden side af Møldrupvej.
Som noget nyt for os, fortæller Helge at navnet Mosskov stammer fra en nu nedlagt lille landsby, som netop lå her på den åbne plads lige sydvest for Klænghuset.
Vi fortsætter over Jamborettepladsen, og stopper op ved kæmpehøjen med den store bøg, og da vi stadig kan se hen til Mosskovgaard, giver dette Helge inspiration til at fortælle om en anden af dets ”store” beboere, eller rettere sagt: hans kone. Det var nemlig Jens Hvass`s kone, som opfandt navnet Jamborette. Når spejderne mødes på verdensplan kaldes det en Jamboree, og da der skulle afholdes en lejr under mindre forhold her i Rold Skov, var det såre logisk at denne blev kaldt en Jamborette.
Da vi forlader Jamborettepladsen ser vi noget, som også er nyt. Den ene af de to store betonklodser, der var fundament for indgangsportalen, er blevet fjernet. Det er lige før at man synes det er synd, hvis den anden af disse grimme klodser også skal væk. Nostalgien længe leve.
Ovre på bålpladsen har Carsten m.fl. holdt bålet ved lige, således at dette nu er forvandlet til en fin bunke gløder, lige til at grille over. Flere af deltagerne har også medbragt deres egen grill, og alle går nu i gang med tilberedningen af bøf, pølser og andet godt til ganen, så efter en tid er vi alle klar, og kan ønske hinanden skål og velbekomme.
Alle hygger sig i det gode vejr med at spise, drikke en øl, og ikke mindst snakke og grine sammen. Helge har som sædvanligt en historie i ærmet til os, og denne gang handler den om hvordan en mand fra Skørping engang vandt i ”Kvit eller Dobbelt” med Volmer Sørensen. Det afgørende spørgsmål gik ud på at gætte en melodi på grundlag af nogle mere eller mindre påklædte damer, der var placeret foran manden. Det er ikke egnet til tryk, hvordan han fandt ud af at det var Radetzky-march, som var løsningen.
Alt får en ende, og efterhånden ebbede aftenen ud, således at udvalget kunne få ryddet op, så ingen kunne se at 122 mennesker havde lavet mad på stedet.
Der er noget der siger os, at denne aften var hele arbejdet værd, ellers ville vi nok ikke have fået en så markant opbakning af en tur, der var anderledes end de fleste.