1992

Lundby Krat

Den gode meteorolog Henrik Voldborg havde godt nok aftenen før meddelt, at det kunne blive til både regn og slud på turen den første søndag i april. Dette kom også til at passe. I hvert fald under første halvdel af dagens program, som foregik i parken omkring Lindenborg Slot. Det var derfor meget flot, at der også denne gang mødte 98 af vore medlemmer op for at deltage i dette sjældne arrangement, som kun var kommet istand, fordi Helge er gode venner med lensgrevinde Birthe Schimmelmann.

Efter en runde i slotsparken, standsede Helge op ved broen over den sydlige voldgrav. Her fortalte han meget udførligt og interessant om slottets historie, lige fra det blev bygget og op til vore dage. Det har i tidens løb haft flere navne, selvfølgelig præget af de forskellige ejeres indstilling, inden det fik det nuværende, som er et minde efter Chr. IVs barnebarn, Sophie Amalie Lindenov. Herefter gik vi om i slotsgården hvor Helge ligeledes fortalte om slottet, men denne gang om dets nuværende anvendelse. Den gamle hovedbygning er ikke mere i daglig brug, men står stadig møbleret fuldstændig som et privat hjem.

Grevinden bor i nordfløjen, der tidligere anvendtes som forvalterbolig, og her havde Helge og fmd. fornøjelsen af at hilse på hende ved afslutningen af vort besøg. En venlig og sød ældre dame at gæste.

Dagens program var tilrettelagt således, at den videre tur skulle forløbe i Lundby Krat, hvor vi skulle mødes med naturvejleder Esben Buch fra Aalborg kommune. Efter de 9 kms. kørsel var deltagerantallet skrumpet ind til 80 personer, vel nok pga. vejret, men det havde de pågælden­de nu ikke behøvet at bekymre sig om, for fra nu af var det blevet tørvejr, og ind imellem var der endog en stribe sol. Da der denne gang var rigelig tid til middagspause, benyttede fmd. lejligheden til at orientere om skovplantningen på Kongshøj i oktober måned. Dette er et af Aalborg bys jubilæumsarrangementer, som turudvalget har planlagt at vi skal deltage i. Netop for naturvenner som os, må det være en fornem opgave, at være med til at plante skov for vore efterkommere, nøjagtigt som forgængerne har gjort det for os.

Præcis kl. 11.30 mødtes vi med Esben Buch, som straks indledte turen med at fortælle om hvordan elskovssyge unge piger i gamle dage under en vild abild kunne udpege en mand som den elsker, der havde de bedste egenskaber. Hermed var tonen slået an, og det sås, at han og Helge straks var på linie, det var nemlig den første gang, at de hver for sig store kapaciteter som naturvejledere mødte hinanden. Turen foregik i den del af området, som ligger på østsiden af Hadsund landevej og som hedder Lundby Krat. Ikke at forveksle med Lundby Bakker på vestsiden. Esben Buch er en stor kender af både flora og fauna, og der er ikke længe imellem at han standser op for at fortælle om naturens mangfoldigheder. Noget af det mest imponerende var dog, at han var i stand til at fløjte med forskellige fuglestemmer så livagtigt, at den aktuelle art lidt efter svarer på hans kalden. Længst mod øst, lige inden vi når frem til kommunens planteskole, ser vi som noget nyt en rasteplads, netop i tråd med den idé som Helge har med Himmerlands Naturpark. Dette gode initiativ skal nok brede sig, se blot til hvor langt svenskerne og nordmændene er fremme med allemandsretten og afmærkede ruter. Vi går gennem planteskolen og når frem til stedet hvor der tidligere har ligget en dansepavil­lon. Også her er der minder og gode historier at fortælle. Bl.a. om hvordan det gik pigerne når de tissede i brændenælderne ude mellem træernes beskyttende slør. På vejen tilbage passerer vi stedet, hvor der blev gjort det meget omtalte store møntfund, og lidt senere pladsen, hvor der endnu kan anes sporene efter et lille husmandssted. Der er f.eks. rester af de plantevækster, som ikke naturligt hører til på stedet. Pludselig var de to timer i samvær med Esben Buch tilende, og de få som tidligere var faldet fra, var helt sikkert blevet snydt for nogle gode oplevelser. Men glæd jer blot venner, dette var jo ikke for sidste gang, at Rold Skovs Venner drog på eks­pedition.